Avant-garde gastrobites

Avant-garde gastrobites

Een magische start van het nieuwe jaar met een unieke smaakbeleving die niet te evenaren is! Smaken die uw gasten verrassen en die ze nieuwsgierig maken naar het volledige menu. Niet met grote gerechten, maar juist met gastromische bites als ‘avant-gardische’ start. We hebben het hier over ‘nieuwe amuses’. Eenvoudig te pakken met twee vingers, in één keer te eten en bomvol smaak. De chefs van De Librije én onze FoodXperience chefs inspireren u graag met deze gastrobites voor een avant-gardische start.

Bekijk direct...
Recepten De Librije Recepten FX chefs Basisproducten


Nelson Tanate en Noah Wynants van De Librije Foto: Nelson Tanate (Chef-kok) en Noah Wynants (Senior sous-chef)

'Mondvermaakjes' van de Librije

Jonge chefs met een vernieuwende blik op de gastronomie; daar worden we enthousiast van. En waar kan dat nou beter dan bij De Librije? We gingen in gesprek met chef Nelson Tanate en senior sous-chef Noah Wynants over ‘gastrobites’. Nelson vertelt: “Gastrobites zijn echt iets anders dan amuses. Wij gebruiken overigens al jaren de term ‘mondvermaakjes’, want dat is ook wat het is. Het zijn kleine hapjes die in één keer te pakken en te eten zijn. Kleine hapjes bomvol smaak. Een gastrobite, of dus mondvermaakje, is wat ons betreft een hapje waarmee je gasten direct verrast als zij aan tafel gaan zitten. Deze gastrobite maakt niet persé onderdeel uit van het menu, zoals dat bij een amuse (die doorgaans ook wat groter is) wel het geval is.”

Comfort voor de gast

“Bij De Librije zijn we altijd op zoek naar optimaal comfort voor de gast”, vertelt Nelson. “Gasten zijn soms best gespannen als ze hier komen. Aan ons de taak om ze te ontspannen. De mondvermaakjes dragen hier zeker aan bij. Wanneer zij aan tafel gaan zitten, krijgen zij direct mondvermaakjes geserveerd. Zelfs nog vóór bijvoorbeeld een glas champagne. Wat we ook belangrijk vinden, is dat we gasten niet continu storen, zodat zij rustig kunnen ‘aarden’ aan tafel. We serveren in totaal zes mondervermaakjes, maar niet los van elkaar. We serveren er twee keer drie om rust in te bouwen. De bites zijn gemakkelijk om te eten. Geen gek bestek of iets dergelijks, gewoon lekker pakken en happen. En de smaak? Die is fantastisch. Hiermee maak je indruk én zorg je voor comfort van je gast.”

Booming smaken

“Ik vind het heel mooi dat in de horeca in zijn algemeenheid echt weer meer wordt teruggegrepen naar pure smaken. Zeker met gastrobites moet de smaak ‘booming’ zijn. Het is het eerste wat de gast eet, dus zorg dat het overtuigend is”, vertelt Noah. “Je wilt dus overtuigen met smaken, maar je kunt ook niet te heftig beginnen. De eerste drie gastrobites die we serveren, zijn dan ook relatief licht, lekker crispy én vegetarisch. Zo zijn ze in principe voor iedere gast toegankelijk. Niet alleen prettig voor onze gasten, maar ook zeker voor wat betreft de organisatie in de keuken. Bij de volgende drie bites zoeken we de combinatie op. Dus één vegetarisch, één met vis, schaal- of schelpdieren en één met vlees. Alle bites die we serveren zijn mise-en-place technisch goed voor te bereiden. In het restaurant hebben wij onze koude keuken. Daar staat ook een grote, houten tafel. Hier worden de borden van een aantal gerechten opgemaakt. Het is leuk dat we hierdoor direct veel interactie hebben met onze gasten. En het is geweldig om de reacties van gasten mee te krijgen. Het is voor ons een groot compliment als gasten echt uit hun dak gaan bij het proeven van onze gastrobites.”

Ontdek de mondvermaakjes:

Aardappel-bloemkool

Aardappelcilinder, limoenblad, koffie en bloemkool

Broodje tartaar

Brioche, baharat, tartaar van watermeloen en oude kaas

Roos

Pittige Librije roos, rode biet en lavas

Beekridder

Tartaar van beekridder en Nederlandse wasabi

Slakje

Zachtgegaarde escargot, oude kaas en beurre noisette

Eitje

Verzuurde groentes van Eef Stel, Marigold ei en yuzu


Gastrobites FoodXperience chefs

Gastrobites van onze chefs

Gastrobites, ofwel kleine luxe snacks om een feestmenu mee te beginnen. We vroegen onze FoodXperience chefs naar hun ultieme recepten én tips. Bekijk hieronder hun feestelijke creaties en ontdek de recepturen.

Ons team van culinair adviseurs staat dagelijks voor u klaar in uw HANOS vestiging. Ze helpen en ondersteunen u bij alle vragen, technieken en inspiratie.

Ontdek de recepten van onze chefs:


Eric Arts

Eric Arts, HANOS Venlo

Eric maakte de volgende gastrobites:
  • Hoorntje met tonijn en yuzu
  • Pie tee met marmelade van wortel en mousse van pastinaak
  • Japanse cannelloni
  • Luchtig cakeje van Thaise basilicum met een bietenboompje
Hoorntje met tonijn en yuzu

Hoorntje met tonijn en yuzu

Tartaar van tonijn aangemaakt met kaffir, sesamolie en sojasaus in een krokant wafelhoorntje, gel van yuzu en een luchtig schuim van 5-spice.

Pie tee met marmelade van wortel en mousse van pastinaak

Pie tee

Een krokant pie tee bakje, een bonbon van wortel-vadouvangelei met een vulling van pastinaakmousse, een marmelade van wortel en een crème van miso en zonnebloempitten.

Japanse cannelloni

Japanse cannelloni

Cilinder van sumak gevuld met gemarineerde kingfish, umeboshi (Japanse pruim) en een gelei van sake.

Luchtig cakeje van Thaise basilicum met een bietenboompje

Luchtig cakeje met bietenboompje

Luchtige cake van Thaise basilicum met gemarineerde zalm, gel van tom kha kai en een krokant boompje van biet.


Garry de Boer

Garry de Boer, HANOS

Garry maakte de volgende gastrobites:
  • Zalm-tzatziki
  • Transparant broodje ham & kaas
  • Mokums hapje
  • Paella op de vierkante centimeter
  • Uit de tuin
 
Zalm-tzatziki

Zalm-tzatziki

Minihapje met alle elementen van tzaziki erin verwerkt. Deze gastrobite bestaat uit een sojameringue, komkommer-knoflookschijfje, plakje zure room, gerookte zalm, zoetzure radijsbloem en een crème van dragon en yuzu.

Transparant broodje ham & kaas

Transparant broodje ham & kaas

Een doorschijnend, krokant broodje met een crème van burrata, rauwe ham en truffel. Geïnspireerd op het ‘cristal bread’ van Albert Adrià.

 
Mokums hapje

Mokums hapje

Half-om-half ossenworst én filet americain in een gelei van Amsterdamse smuluitjes en een piccalillymayonaise.

Paella op de vierkante centimeter

Paella op de vierkante centimeter

Alle smaken van een grote paella teruggebracht tot een minihapje; dát is paella op de vierkante centimeter. Dit minihapje bestaat uit een luchtig en krokant blokje paellarijst, crème van chorizo en een minivisje gebakken in een beslag van gerookte paprika (pimentón).

Uit de tuin

Uit de tuin

Krokante kaasvlinders en groenteblaadjes. Lekkere knabbels bij het aperitief in de smaken Parmezaanse kaas, pompoen, blue stilton, époisses en tuinkruiden.


Nick Schutten

Nick Schutten, HANOS

Nick maakte de volgende gastrobites:
  • De Rolex
  • In ponzu gegaarde tonijn
  • 'De sigaar'
  • Tartelette porcini, patate en tartufo
  • Pani puri, burrata foam & Taggiasche olijf
  • Tortilla met paling, gerookte biet & yuzu
De Rolex

De Rolex

Horloge gemaakt van pancetta, ganzenlever, eidooier van de kwartel op een krokantje van brickdeeg en paarse zuurkool.

In ponzu gegaarde tonijn

In ponzu gegaarde tonijn

In ponzu gegaarde tonijn, cilinder van aardappel, rode peper en paprika, gel en gelei van bergamot met gepekelde citroen, gelei van pompoen en rode biet, furikake en sojakaviaar.

'De Sigaar'

'De Sigaar'

Sigaar van Piemiento Rojo gevuld met een eendenrillette, eendenlever, gekonfijte eendenbout, mengsel van cèpes, balsamico en rode wijn. Geserveerd met as van versgeraspte zwarte truffel en een mix van verse bloemen en frisse kruiden.

Tartelette porcini, patate & tartufo

Tartelette porcini, patate & tartufo

Tartelette van cèpes met een foam van aardappel, cèpes & Parmezaan. Afgemaakt met verse truffel en een kwarteleitje. Getopt met een krokantje van truffel en balsamico en krokante aardappelpops.

Pani puri, burrata foam & Taggiasche olijf

Pani puri, foam & Taggiasche olijf

Kuipje van Pani Puri met tomaat, foam van buratta en limoen, de olijf, poeder van de olijf en mayonaise. Afgetopt met de rasp van gefermenteerde limoen.

Tortilla met paling, gerookte biet & yuzu

Tortilla met paling, gerookte biet & yuzu

Chips gemaakt van tortilla, furikake & wasabi met spaghetti van gerookte rode biet, paling en mayonaise van yoghurt, dragon en yuzu. Afgemaakt met chioggia biet en rode peper uit zoetzuur en kaviaar van soja en wasabi.


Rolf Hoekstra

Rolf Hoekstra, HANOS Heerenveen

Rolf maakte de volgende gastrobites:
  • Bapao van paarse spitskool
  • Taco van knolselderij en trompette de la mort
  • Tartaar van paarse wortel met gepekelde eidooier
  • Aziatisch stroopwafeltje
Bapao van paarse spitskool

Bapao van paarse spitskool

De bapao maken wij extra luchtig door het beslag vanuit de siphon te stomen in een siliconen mal.

Taco van knolselderij en trompette de la mort

Taco van knolselderij en trompette de la mort

Met dit wafelijzertje bakt u eenvoudig de leukste hartige wafeltjes (taco’s). De aardse smaken van de knolselderij en paddenstoelen maken het een echt winters hapje.

Tartaar van paarse wortel met gepekelde eidooier

Tartaar van paarse wortel met gepekelde eidooier

Door de eidooiers te pekelen in zout drogen ze in en kunt u ze perfect raspen. Heerlijk op deze vegetarische tartaar.

Aziatisch stroopwafeltje

Aziatisch stroopwafeltje

Volop Thaise smaken in dit stroopwafeltje door de gele curry.


Gastrobites met een beetje hulp

Met deze creatieve basisproducten kunt u snel en eenvoudig uw eigen creativiteit kwijt. Kies voor klein, verfijnd én attractief!

Tartelettes

Tartelettes

Deze mini-tartelettevormpjes worden gebakken met onder andere een beetje zout, rozemarijn, basilicum, tijm en zwarte peper. Door de speciale coating oven- en diepvriesstabiel. Eenvoudig af te vullen. Zowel rechthoekig als rond verkrijgbaar.

Pani puri
 

Pani puri

Frituur de plakjes in hete olie op 180°C. Giet er tijdens het bakken, met behulp van een louche, hete olie overheen, zodat de plakjes oppoffen en er een balletje ontstaat. Maak na het frituren voorzichtig een gaatje in het balletje en vul naar eigen smaak tot een creatieve bite.

PANI PURI

Pani puri

Zainab foods25225310

3,75

per zak 200 gram

Baskets

Baskets

Deze mini-bakjes zijn van hoogwaardige kwaliteit en hebben een coating, waardoor ze lang krokant blijven. Ook na het afvullen. Groot pluspunt: de bakjes zijn zowel oven- als diepvriesbestendig na het afvullen. Verkrijgbaar in verschillende smaken.

MINI BASKET TOMAAT

Mini basket tomaat

La rose noire33010110

MINI BASKET BASILICUM

Mini basket basilicum

La rose noire33010080

MINI BASKET CURRY

Mini basket curry

La rose noire33010100

Hoorntjes
 

Hoorntjes

Deze mini-hoorntjes zijn uiterst attractief als gastrobite. Zeer krokant door speciale coating en verkrijgbaar in diverse smaken.

MINI CONES SOJA

Mini cones soja

La rose noire33010040

MINI CONES  ZWARTE SESAM

Mini cones zwarte sesam

La rose noire33010060

Tasty bites
 

Tasty bites

Gedroogde tapioca kroepoekjes in een creatieve smaak en vorm. Frituur kort en bestuif met de meegeleverde kruidenmengeling. Garneer vervolgens naar eigen inzicht.

TASTY BITES OCTOPUS-KIMSHI

Tasty bites octopus kimshi

R&d food revolution33100000

TASTY BITES SEAWEED-  NORI FOOD REVOLUTI

Tasty bites seaweed nori

R&d food revolution33100064


Meer inspiratie:

Inspiratie voor het voorjaar

Inspiratie voor het voorjaar

Inspiratie voor het voorjaar