Gastvrijheid header

Hoe gastvrij ben jij?

De spelregels voor gastvrijheid in de horeca

Jeannine Sok

Opgegroeid in de horecazaak van haar ouders en het hard werken op doordeweekse avonden en in weekenden, kunnen we stellen dat horeca in het bloed zit van ‘gastoloog’ Jeannine Sok. “Ondanks mijn liefde voor horeca heb ik er ooit voor gekozen om lerares handvaardigheid en kunstgeschiedenis te worden. Maar wie ooit in de horeca is beland, wil daar graag naar terugkeren.”

Jeannie: “Zo gold dat ook zeker voor mij. Ik wilde het echter op een ander vlak benaderen, puur gericht op gastvrijheid. Ik merkte namelijk dat chefs voornamelijk op een voetstuk stonden en de bedieningsmedewerkers niet altijd de aandacht kregen die ze verdienen. Dat moest anders. Ik wilde mensen attent maken op het grote belang van gastvrijheid in de horeca. Gasten die binnenkomen moeten zich direct welkom voelen, willen op een eigen manier benaderd worden en met een glimlach weer huiswaarts gaan. Daar heb ik mijn vak van gemaakt.”

Gastvrijheid tips voor de zomer

Tips gastvrijheid

Jeannines 15 tips voor deze zomer

  1. Verwelkom de gast op een persoonlijke manier. Zorg voor direct (oog)contact binnen 10 seconden op het terras.
  2. Maak een praatje, je bent meer dan een bezorger van eten en drinken. Wees nieuwsgierig waarom mensen bij jou op het terras komen zitten.
  3. Serveer het eerste drankje binnen 5 minuten.
  4. Zorg voor een uitnodigend terras. Het lijkt simpel, maar zorg er echt voor dat het terras er verzorgd uitziet met plekken zowel in de zon als schaduw. Kies voor afwisseling in hoogten wat betreft het meubilair, plaats heaters, kies voor sfeervolle parasols. Maar misschien wel het belangrijkst, zorg dat er altijd een medewerker zichtbaar is voor gasten.
  5. Verras met borrelbites zoals bitterballen en niet alleen standaard met rundvlees, maar bied een proeverij aan met verschillende soorten en sauzen, varieer in presentatie en serveer bijpassende dranken (bijvoorbeeld bubbels of jenever(cocktails).
  6. Durf te combineren met.....

Benieuwd naar alle tips van Jeannine Sok?


Lees het hele verhaal

Masterclass gastvrijheid

In deze masterclass vertelt onze specialist alles over gastvrijheid.

 

Boek: Hoe gastvrij ben jij?

Het nieuwste boek van Jeannine Sok ‘Hoe gastvrij ben jij?’ staat boordevol kennis over gastvrijheid, het gedrag van gasten, tips van meesters, ervaringen van de jonge garde, studenten. En inspiratie over eten en drinken. Het boek is hét handvat om jezelf en het team de fijne kneepjes van gastvrijheid en het vak gastologie bij te brengen. Het zorgt voor meer kennis en ervaring bij de medewerkers. Zij zijn beter in staat om inzicht te krijgen in de gast en hoe je die het beste op een positieve manier kunt benaderen.