Trouw

Trouw is sinds 1702 grutterij en specialist in peulvruchten, maar is tegenwoordig zoveel meer. Het verwerken van peulvruchten, zaden, glutenvrije meelsoorten en glutenvrije bakmixen behoren ook tot de specialiteiten van Trouw.

Naast de meer bekende producten, biedt Trouw ook speciale soorten aan als biologische witte linzen en Farro spelt. Nieuw in het assortiment zijn Fonio zaad en Nigella zaad. Deze zaden zijn bekend in de Arabische keuken, maar ze worden steeds meer gebruikt in verschillende recepten.


Quinoa

Quinoa is in Zuid-Amerika al eeuwenlang een belangrijke voedingsbron. In de westerse wereld is de bekendheid de laatste jaren enorm gestegen. Maar wat weten we eigenlijk van quinoa?

Hoe het groeit

De quinoa zaden groeien aan een plant. Van deze plant wordt het blad niet gegeten, maar de zaden wel. Ondanks dat quinoa behoort tot de amarantenfamilie en valt onder de zaden, wordt het bereidt als een graan.

Quinoa

Quinoa is van nature glutenvrij en een goed alternatief voor ‘normale’ granen. Het zit boordevol goede voedingswaarden zoals eiwitten en vezels. Hierdoor kunnen mensen met een glutenintolerantie ook verantwoord genieten van quinoa.

Wist u dat...

...Er verschillende kleuren quinoa zijn? De witte quinoa is de meest bekende, maar er bestaat ook rode en zwarte quinoa. De rode quinoa heeft een licht nootachtige smaak en een stevigere structuur ten opzichte van de witte variant. Zwarte quinoa heeft de meest uitgesproken smaak van de drie, een nootachtige smaak en met een knapperige bite. Ook bevat de zwarte quinoa als enige het antioxidant; ‘Anthocyanine’.  Trouw heeft deze verschillende soorten quinoa allemaal bij elkaar in één verpakking; de Quinoa Tricolore.

Quinoa-producten van Trouw

Zomers recept

Salade van quinoa en pijnboompitten

Ingrediënten (4 pers.)

rode quinoa | bouillon blokje | pijnboompitten | sjalot | peterselie | cranberries | peper en zout | olijfolie | citroen

Bereiding

  1. Rooster 4 eetlepels pijnboompitten in een droge koekenpan voor ongeveer 5 minuten. (houd de pijnboompitten in de gaten, ze kunnen snel verbranden). Haal vervolgens uit de pan en laat afkoelen.
  2. Snipper een sjalot.
  3. Bereid 350 ml bouillon voor (groente of kip).
  4. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit hierin zacht de gesnipperde sjalot aan.
  5. Voeg 175 g rode quinoa toe en bak voor 3 á 4 minuten op medium vuur.
  6. Voeg na 4 minuten de bouillon toe, doe een deksel op de pan en smoor voor 10 tot 12 minuten tot de quinoa gaar is op medium laag vuur. Roer tussendoor om aanbakken te voorkomen. Als de quinoa zacht is en al de bouillon is geabsorbeerd, is de quinoa gaar.
  7. Neem de pan van het vuur en roer los met een vork.
  8. Hak de peterselie fijn en de cranberries in stukjes.
  9. Schep de quinoa in een kom en meng met de cranberries, pijnboompitten en peterselie erdoorheen. Voeg peper en zout toe naar smaak.
  10. Roer als laatste het sap van een citroen en 2 eetlepels olijfolie door de salade.

Quinoa