Op wijntour door Portugal

Cataplana de marisco, queijo serra da estrela, pastel de nata, sardinhas en salame de chocolate; het zijn stuk voor stuk lekkernijen die in Portugal op menig kaart te vinden zijn. Het zijn typisch Portugese producten die zo kenmerkend zijn voor het land. Een tikje eigenzinnig, maar vooral erg lekker. En al helemaal in combinatie met de beste Portugese wijnen. Veel Portugese wijnmakers hebben vastgehouden aan het verbouwen van hun eigen druiven. Werd dit eerder gezien als een teken van conservatief ondernemen, is het nu juist een sterke troef.

Bekijk meer Portugese wijnen

Een proefsessie waar het enthousiasme vanaf spat

Naast mooie wijnen uit Portugal, mag de nationale likeur van Portugal, Licor Beirão, niet ontbreken aan deze proefsessie. Jordy en Mike sluiten de sessie ermee af. Deze likeur is heerlijk in cocktails. Alvast benieuwd naar deze likeur en cocktails? Lees hier direct meer.
Portugese wijn

Mike Engelaar, wijn & gedistilleerd HANOS Nijmegen

Portugese wijn

Jordy Baumann, eigenaar Fort Lent

Portugese wijnen doorgronden is niet eenvoudig. Maar als twee absolute liefhebbers ze gaan proeven, leidt dat gegarandeerd tot een boeiende proefsessie. Jordy Baumann, eigenaar Fort Lent, en Mike Engelaar, van de afdeling wijn & gedistilleerd van HANOS Nijmegen, wagen zich er maar al te graag aan.

Jordy maakte al op zijn veertiende kennis met Portugese wijnen. “Ik werkte toen al bij Fort Lent voor de toenmalige eigenaar. Hij woonde een deel van de tijd in Portugal en serveerde dan ook graag Portugese wijnen. Vooral van Esporão was hij groot fan. Ik heb dan ook ontzettend veel zin in deze proefsessie.”

Vinhos Bacalhôa

Dom Martinho

Dom Martinho white

Mike: Wil je fris en toegankelijk beginnen, start dan met deze Dom Martinho white (8531170).
Jordy: Het is inderdaad lekker fris met de smaak van groen fruit, maar toch heeft deze wijn ook wel wat vettigs. Lekker bij een salade en een mooie dressing met typisch Portugese honing.
Mike: Het is inderdaad leuk om dit met honing te combineren. Bijvoorbeeld bij een salade met geitenkaas en honing.

Dom Martinho red

Jordy: De Dom Martinho white viel in de smaak, dus ik ben erg benieuwd naar zijn rode broer: de Dom Martinho Red (8531160).
Mike: Het is een lichte rode wijn die ook best wat koeler gedronken kan worden. Ook zeker wel in de middag, want dat is ook wat Portugezen graag doen.

"Rode wijn kan prima in de middag gedronken worden. Zeker als deze licht gekoeld is. Dat doen de Portugezen ook graag"
Jordy: Ik ben wederom aangenaam verrast. Deze wijn zou ik graag combineren met een mooie charcuterieplank en wat lichtere kazen.
Mike: Deze wijn is een absolute aanwinst voor ons assortiment Portugese wijnen. Zeker voor deze prijs!

 

Moscatel Roxo 5 Anos

Mike: Voor een zoete afsluiter van het diner heb ik deze Moscatel (8503370) gekozen. Heerlijk zoet voor bij het dessert, maar ook erg goed bij kaas.
Jordy: Het is zeker een lekkere dessertwijn. En ook vooral omdat deze niet alleen maar zoet is, maar ook een zuurtje heeft. Nu ben ik misschien wat bevooroordeeld, want ik heb deze moscatel al vaak geproefd, maar het blijft wel een favoriet van mij. Zeker als we naar de relatief lage prijs kijken. Het hoeft trouwens ook niet altijd als dessertwijn geserveerd te worden, want dit kun je ook prima in de middag serveren.

Moscatel

Vinhos Bacalhôa

Vinhos Bacalhôa is één van de grootste en meest innovatieve wijnproducerende bedrijven in Portugal. Het bedrijf, dat voorheen JP Vinhos heette, is opgericht in 1922. De grootte van dit wijnbedrijf blijkt wel uit het aantal historische erfgoederen dat zij bezitten, de gigantische productiecapaciteit van 20 miljoen liter en de 15.000 eikenhouten vaten die zij hiervoor inzetten.

Wijnmaker Vasco Penha Garcia vertelt: “We produceren al bijna 100 jaar wijn op dezelfde manier als hoe we ervan genieten: voor vrienden en onder vrienden, in ons dagelijks leven en bij speciale gelegenheden. We blijven dicht bij het terroir waar de buitengewone eigenschappen van onze wijnen vanaf hangen, net als bij de mensen die onze producten maken en de klanten die van onze wijnen genieten.


Moderne wijnmaker met grote mogelijkheden Eind 1998 werden er nieuwe wijngaarden aangeplant en investeringen gedaan om te moderniseren. In dit jaar werd José Berardo de belangrijkste aandeelhouder en begon hij een partnerschap met de Lafitte Rothschild Group. In 2007 nam Bacalhôa een meerderheids belang in Aliança Vinhos, één van de meest prestigieuze producenten in de categorieën mousserende wijnen, sterke dranken en tafelwijnen van hoge kwaliteit. Het jaar daarop kocht het bedrijf Quinta do Carmo, waarmee het bedrijf uitbreidde tot 1200 hectare wijngaarden. Vinhos Bacalhôa is te vinden in maar liefst zeven Portugese wijnregio’s, van Vinho Verde in het noorden tot aan de Alentejo in het zuiden van het land. De wijnproducent heeft wijnstokken van 43 verschillende druivensoorten en drie wijnproducerende locaties (Aliança Vinhos, Quinta do Carmo en Quinta dos Loridos).

Wijn en kunst zijn sterk met elkaar verweven “Een belangrijk voorbeeld van onze vastberadenheid om de vruchten van ons werk te delen, is het project ‘Art, Wine and Passion’: een toeristische route waarin de passie voor wijn en kunst samenkomen. We stimuleren wijntoerisme graag om mensen in onze musea en wijnmakerijen te laten zien dat wijn en kunst sterk met elkaar verweven zijn”, vertelt vice-president Dr. Eduardo Medeiro. Zo heeft Bacalhôa onder andere een ondergronds museum in oude rijpingskelders en naast een museum voor hedendaagse kunst ook het grootste museum voor tegelkunst ter wereld. “Het is een kunst om de lokale omstandigheden als basis te nemen voor de wijnen die we willen maken. We zijn afhankelijk van onze omgeving. Hoe ga je om met de temperaturen, verschillende grondtypen en welke druivensoorten passen daar het best bij? De verschillen tussen bijvoorbeeld de gebieden aan de kust met zandsteengronden en de bergen met kleigronden zijn groot. Tegenover koele, regenachtige winters staan hete, droge zomers. Het is fantastisch om daarop in te spelen.”

Innoveren om te blijven verrassen

“We vinden het belangrijk om te blijven innoveren en lanceren dan ook regelmatig nieuwe producten”, vertelt Vasco. “Bijvoorbeeld de eerste gearomatiseerde wijn, de eerste in houten vaten gefermenteerde wijn, maar ook bijvoorbeeld rode mousserende wijnen. Om te kunnen innoveren, investeren we voortdurend in duurzame productietechnieken en apparatuur. Onze 100 jaar wijnhistorie laat onze passie voor het maken van wijn maar al te goed zien. Vol enthousiasme willen we liefhebbers hiervan laten blijven genieten.””

M. Chapoutier

M. Chapoutier | Portugese wijn

Eleivera white

Mike: Deze Eleivera white (8508970) komt van de enorme hellingen in de Douro-vallei. Hier krijgen de druiven wel wat meer kou te verduren dan bijvoorbeeld in het zuiden. Dat verwacht ik wel te proeven.
Jordy: De gele kleur valt gelijk op. Wanneer ik dan ga proeven begint het fris, maar wordt het vervolgens wat vetter. Dit is natuurlijk heerlijk bij vis. In Portugal serveren ze de vis voornamelijk gegrild, maar ik denk dat deze wijn ook erg lekker is bij een in roomboter gebakken visje.

“Witte Portugese wijnen met gegrilde vis; een hemelse combinatie.”

Eleivera tinto

Mike: Deze wijn heb ik al even ontkurkt, want dat heeft deze Eleivera tinto (8505340) wel nodig.
Jordy: Ik zie direct de mooie dieppaarse kleur en ik proef kersen en bessen. Ook de zuren zijn best wel aanwezig. Dit is echt wel een elegante en zachte wijn. Als ik deze zou gaan combineren, zou ik kiezen voor een gerecht met kalfsvlees. Maar deze wijn is ook eerlijk bij bijvoorbeeld Iberische ham, entrecote en rundvlees teriyaki.

Pinteivera white

Mike: De Pinteivera white (8530960) is de grote broer van de Eleivera. Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt.
Jordy: Wat me verrast, is dat ik een hele lichte tinteling proef. Het is een zachte ronde wijn met bijna geen zuren en bitterheid. Dit is denk ik heel lekker bij wit vlees en bijvoorbeeld kip piri piri. Maar de ultieme combinatie zie ik toch wel met het Portugese gerecht Cataplana de marisco. Dat is normaal gesproken met vis, maar kan ook prima met vlees.
Mike: Die combinatie zie ik helemaal voor me. Ik waan me direct op een Portugees terras aan zee.

Pinteivera tinto

Jordy: Ik zie dat je de Pinteivere tinto (8503060) ook al even hebt ontkurkt. En wat dan natuurlijk direct opvalt aan de kurk, is de bijna zwarte wijnkleur.
Mike: Hoe langer deze wijn openstaat, hoe beter deze wordt. In de neus is deze misschien nog wat gesloten, maar dat is in de smaak wel anders. Dan is deze wijn vol en sappig.
Jordy: Erg lekker. Deze wijn vol body en relatief zachte tannines is natuurlijk heerlijk bij een groot stuk geroosterd vlees.

Portugese wijn

M. Chapoutier
Het verhaal van M. Chapoutier begon met Michel Chapoutier, een unieke man met een honger naar kennis. Hij wil het volledige potentieel van zijn terroirs ontdekken en de bodems hun ware karakter laten uitdrukken en juist dat geeft de wijnen hun kenmerkende stijl. Dit vormt nu de basis van het M. Chapoutier-assortiment. Het team streeft ernaar om het allerbeste te onthullen van wat de bodems te bieden hebben. M. Chapoutier heeft voornamelijk domeinen in Frankrijk, maar dus ook in Portugal. In 2009 koos Michel Chapoutier een perceel uit in de Douro-vallei in het noorden van Portugal, een regio op de werelderfgoedlijst van Unesco. Een klein perceel van drie hectare, maar veelbelovend: Eleivera. Hier zijn de winters streng en de droge zomers lang. Om voldoende output te krijgen, heeft Michel Chapoutier de krachten gebundeld met lokale producenten en met hen samengewerkt om touriga nacional te telen, een typisch Portugese druif. Het resultaat waren Pinteivera en Eleivera, twee rode en twee witte wijnen gemaakt van zowel touriga nacional als andere inheemse soorten.

Esporão

Zuid-afrikaanse wijn

Esporão branco Private Selection

Mike: We zijn aangekomen bij de Esporão Private Selection en daar heb ik zin in, want ik ben heel blij dat we deze wijnen in huis hebben. Wat ook zo bijzonder is, is dat dit wijnhuis ieder jaar andere etiketten op haar flessen plakt. De Esporão branco Private Selection (8530165) is een elegante witte wijn met een lange afdronk en in de geur aroma’s van perzik en peer in combinatie met de kruidigheid van het eikenhout.
Jordy: Wat een prachtige goudgele kleur en echt die herkenbare smaak van Esporão. Een heerlijke wijn om zo te drinken, maar ook erg lekker met eigenlijk alles wat uit de zee komt. Dat houdt in Portugal in dat er dan gegrilde vis bij geserveerd wordt.
“Dit is waarom wijn bestaat.”

Esporão tinto Private Selection

Jordy: De verwachtingen van deze wijn zijn hoog. Ik ben ook vooral benieuwd of ik deze wijn nu al lekker vindt, of dat deze nog wat langer kan of moet liggen.

Mike: Ik heb al ‘zwarte’ vlekken in mijn handen nadat ik de wijn aan de kurk heb aangeraakt. Het zegt genoeg over de kleur en de kracht die deze wijn heeft. Ik weet bijna zeker dat je deze wijn gaat waarderen.
Jordy: Wat een explosie van smaken. Kruidig, veel rood fruit, maar toch erg subtiel van smaak. Dit is wat mij betreft waarom wijn bestaat. Nu al erg lekker, maar ook prima om nog een paar jaar te laten liggen.

Esporão
Esporão is al sinds de bronstijd een toonaangevende producent van Portugese kwaliteitswijnen en olijfolie. Naast kwaliteit en authenticiteit blinkt het bedrijf uit in duurzaamheid. In 1985 werd de modernste winery van Portugal gebouwd waarbij zoveel mogelijk met natuurlijke technieken werd gewerkt. In 2002 werd een tweede winery gebouwd speciaal voor de productie van witte wijn. Esporão werkt volledig volgens de regels van de biologische landbouw. Esporão werkt in de regio Alentejo met in de zomer zeer warme dagen met een sterke afkoeling in de nacht gevolgd door een voor Portugal extreem koude winter. Deze ingrediënten in combinatie met een vulkanische bodem en lokale druivensoorten staan aan de basis van zeer originele wijnen. Als onderdeel van het montado-ecosysteem van de Alentejo (kurkeikenbossen), heeft Herdade do Esporão buitengewone omstandigheden voor landbouw. Met ongeveer 700 hectare wijngaarden, olijfboomgaarden en de andere gewassen telen ze volgens biologische methoden en geïntegreerde productie. Hier hebben ze ongeveer 40 druivensoorten, vier soorten olijven, boomgaarden en moestuinen.

Porto Poças

Portugese wijn

Seguro dry white

Mike: Bij een proefsessie met Portugese wijnen mag port natuurlijk niet ontbreken. De Seguro dry white is een droge witte port die wat mij betreft erg lekker is bij bijvoorbeeld Portugese kazen, maar ook heerlijk als aperitief. Lustopwekkend voor het diner.
Jordy: In deze port proef ik ergens wat sherrytonen. Erg lekker. Wat nog een leuke tip is trouwens, is de combinatie met oesters. Geef gasten een oester en giet vervolgens wat port in de schelp en drink het eruit. Erg leuk!

 

“De combinatie van witte port en oesters is verrassend en vooral erg lekker.”
Porto Poças
Poças is een Portugees familiebedrijf dat sinds 1918 Port en DOC Douro-wijnen produceert. Het is nog steeds in handen van dezelfde familie die het meer dan een eeuw geleden heeft opgericht. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer onder leiding van Maria Manuel Maia. Poças heeft drie estates ofwel ‘Quintas’, één in elke subregio van de Alto Douro-wijnstreek. Dit is het oudste gereguleerde wijnbouwgebied ter wereld en in 2001 door UNESCO geclassificeerd als werelderfgoed. Het heeft een totale oppervlakte van 100 hectare, waarvan 75 is beplant met wijnstokken. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich in het historische centrum van Vila Nova de Gaia, waar het bezoekerscentrum sinds 2016 ook open is voor publiek.

Licor Beirão

Mike: Ik heb een leuke verrassing voor het eind bewaard. De Licor Beirão (6393602) is zachtzoet met intens kruidige aroma’s en tonen van sinaasappel. In dit geval hebben we er een cocktail van gemaakt. Hiervoor hebben we een meloen uitgehold en het vruchtvlees samen met de likeur en wat limoensap in de blender gedraaid. Dat heerlijke mengsel hebben we in de halve meloen gegoten, takje rode besjes erop, rietje erin en klaar.
Jordy: Wat je me nu voorgeschoteld hebt, straalt echt de zomer uit. Dit is een heerlijk frisse afsluiter. Zeker als je daarvoor wat zwaardere wijnen hebt geserveerd. Verrassend en erg lekker!
“Licor Beirão in een cocktail is dé belichaming van de zomer!”
Licor Beirão
Het bedrijf J. Carranca Redondo, producent van Licor Beirão, werd opgericht in 1940, maar de geschiedenis van deze likeur is veel ouder. In 1929 werd in Castelo Branco een Beirão-con¬gres gehouden. Het zijn de moeilijkheden veroorzaakt door de Tweede Wereldoorlog die ervoor zorgden dat de fabriek in 1940 werd verkocht aan een jonge man geboren in Lousã, José Carranca Redondo, die er enige tijd werkte. Hij besloot om zijn spaargeld te investeren door het huis en het geheim te kopen en zich te wijden aan het maken van deze drank. Momenteel wordt Licor Beirão gemaakt in Quinta do Meiral in Lousã (district Coimbra, Portugal). Met meer dan twaalf hectare wordt hier een groot deel van de aromatische planten en zaden geproduceerd die bij de productie worden gebruikt, waardoor een betere kwaliteitscontrole mogelijk is.

Meer inspiratie

Wijnlanden

Wijn

Wij bieden wijn aan uit alle windstreken. Rood en wit, maar ook mousserend en biologisch. Of alcoholvrij. Hier vindt u de juiste wijn voor elk gerecht.

Lees meer