Ree

Het assortiment ree bij HANOS

Het asortiment bestaat onder andere uit rugfilet, reebiefstuk en geportioneerd of gesneden ree.

Onderdelen ree | Assortiment wild bij HANOS

1. Reerug- met 10 langeribben
2. Rôti - gebraad uit de bout
3. Filet - met zilvervlies
4. Goulash Nekbrood - gesneden reeënvlees
5. Biefstuk - schoon gevliesd
6. Biefstuk - geportioneerd op gewenst gewicht gesneden
7. Reebout - zonder staartbeen
8. Schouder - met been
9. Rug - 10 korte ribben

Bekijk het assortiment ree
Onze poelier vertelt hert.jpg

De schouderhoogte van het ree bedraagt 60 tot 75 cm. Het gewicht, dat per biotoop verschilt, varieert tussen de 15 en de 35 kg. Zijn kleine gestalte maakt de ree goed herkenbaar. De fijne lichaamsbouw, de ranke poten en de sprongen die tot wel 3 m ver en 1 m hoog kunnen zijn, zijn een lust voor het oog. De wetenschappelijke naam luidt `Capreolus capreolus’.

Een sterk ontwikkeld reuk, gehoor en zicht
Om aan zijn natuurlijke belagers - wolf, vos en lynx - en de mens te ontkomen, zijn de reuk, het gehoor en het zicht sterk ontwikkeld. De oren zijn beweeglijk, lopen spits toe en vangen het geringste geluid op. De grote bruine ogen staan ver uiteen, ongeveer 9 cm, en zijn zijwaarts gericht. Hierdoor kunnen ze een groot gebied gelijktijdig overzien.

De zomervacht, die gedragen wordt van half april tot eind oktober, is roodbruin. De wintervacht is grijsbruin en dichter behaard. Rond het achterwerk bevindt zich de `spiegel’ of ’schort’. Bij de reegeit is deze hartvormig, bij de reebok ovaalvormig, als een liggend ei. In de zomer is de spiegel geel, in de winter wordt hij groter en lichter en daardoor al van ver zichtbaar. Bij gevaar waarschuwen reeën elkaar namelijk door met hun achterwerk te ’seinen’. Ook voor de kalfjes vormt de spiegel een ’gids’.

De reebok draagt een klein gewei van twee takken die hooguit 25 cm lang worden. In het tweede levensjaar verschijnt aan iedere tak een `end’. Het jaar daarop komen er aan iedere tak twee enden en het jaar daarop drie, waarbij het de jaren daarna gelijk blijft. Een reebok wordt dus op zijn hoogst een ’zesender’. Het gewei wordt in november afgeworpen en ieder voorjaar opnieuw gevormd.

Een echte fijnproever
In tegenstelling tot het Edelhert en Damhert is de Ree een echte fijnproever of om in vaktaal te spreken ’snoeper’ of ’browser’. Licht verteerbare, energierijke kost heeft de voorkeur, zoals kruiden, grassen, knoppen en loten van struiken en bomen en jonge blaadjes. Ze zijn kieskeurig wat de kwaliteit betreft, ruiken en proeven en nemen slechts het beste. In de winter nemen ze genoegen met paddenstoelen, eikels, beukennootjes, droog gras, klimop, takjes en naalden. Landbouwgewassen die zij graag verorberen zijn bieten, aardappelen, jonge haver en rogge.

"Wellicht verklaart deze kieskeurigheid dat het vlees van een ree zo gewild is bij wildliefhebbers. "
In het kort ree

Jachttijd: 
Reegeit: 1 januari t/m 15 maart
Reebok: 1 mei t/m 15 september

Gewicht:
Reegeit: 1 januari t/m 15 maart
Reebok: 1 april t/m 30 september

Geslacht
Volwassen mannelijk dier: reebok
Volwassen vrouwelijk dier: reegeit
Jong mannelijk dier: bokkalf
Jong vrouwelijk dier: geitkalf

Kleur;
De vacht is in de zomer roodbruin en in de winter grauwgrijs. De kleuren zijn geheel afhankelijk van de omgeving waarin ze leven In de winter lijkt de vacht wolliger door de vorming van luchtkamers die voor een goede isolatie zorgen. De ree heeft geen zichtbare staart, de spiegel is vaalwit.

Recepten met ree

Reevlees is erg mals en bovendien genuanceerd van smaak. De smaak van het vlees wordt mede bepaald door de voeding. De echte fijnproever kan aan de smaak bepalen in welke tijd van het jaar het dier geschoten is. Hoe jonger de ree, hoe malser het vlees. Ree combineert goed met verschillende soorten sausen, zoals: rode wijnsaus, cognacsaus en rode bessensaus. Ook heerlijk met bietjes en appel en diverse paddenstoelen. Onze culinair adviseurs hebben een aantal heerlijke gerechten bereid zoals salade van reebot rôti en tartaar van ree. U vindt ze op FoodXperience.

Bekijk recepten met ree op FoodXperience


Meer inspiratie

Lees alles over wild

Wild & gevogelte

Wij zijn toonaangevend als het gaat om wild en gevogelte. Het hele jaar door gaan wij voor u op jacht naar de beste wildspecialiteiten.

Lees meer